Фејсбук страна

петак, 22. октобар 2010.

Балкан магазин: Отворено писмо Борису Тадићу поводом продаје Телекома

среда, 07. април 2010.
БЕОГРАД - Одлука Владе Србије да се приступи продаји “Телекома Србија”, коју сте јавно подржали, је стратешка одлука од интереса за све грађане Србије. Сматрамо да би ова одлука требало да буде плод систематског промишљања тимова стручњака и као таква оптимална за садашње и будуће генерације грађана Србије. Међутим, иступи Владиних и партијских званичника у јавности не изазивају очекивану позитивну реакцију. Стога предлажемо да Влада, у циљу побољшања јавне презентације аргумената за донету одлуку објави одговоре на следећа питања:
1.Који стручњаци, наведени именом, презименом и референцама, су учествовали у изради студије оправданости продаје Телекома?
2.Какви су резултати анализе последица продаје одговарајућих компанија у суседним земљама, са становишта промене обима инвестиција, квалитета и цена услуга, запослености и развоја пратеће индустрије телекомуникација?
3.Због свог стратешког значаја, доминантни телекомуникациони оператори су државни у многим земљама: Луксембург, Белгија, Финска, Шведска, Норвешка, Италија, Словенија, Швајцарска... Какав разлог има Влада Србије да се понаша другачије од капиталистичких земаља са најбољим телекомуникационим системима?
4.У каквој сагласности је одлука о продаји комплетне телекомуникационе инфраструктуре Србије са реализацијом стратешких државних циљева дефинисаних у стратегијама развоја Републике Србије – Стратегија привредног развоја, Стратегија развоја информационог друштва, Стратегија развоја телекомуникација, Стратегија развоја Е управе, Стратегија интегрисаног управљања границом...?
5.Какви разлози стоје иза наизглед нерационалног понашања државе која 2002. поново откупљује 29% власништва од Италијана, затим обавља значајне аквизиције у окружењу (Телеком Републике Српске и М:Тел Црне Горе) – да би сада све то „препустила” страном власнику?
6.Који су разлози за вишеструко повећање претплате без образложења, када је очигледно да ће се тиме, продајом доминантног оператора, новац прелити директно страном купцу из џепова грађана, државне управе, фирми, институција од јавног значаја?
7.Колико је очекивано смањење броја запослених у „Телекому Србија”, ЈП ПТТ Србија и телекомуникационој индустрији?
8.Како држава планира да обештети онај део корисника Телекома који је деценијама уназад улагао средства у обезбеђење „техничких услова” за телефонски прикључак?
9.Технички факултети универзитета у Србији школују најбоље кадрове за област телекомуникација. Како ће држава, одричући се потпуно утицаја на развој телекомуникација у Србији, обезбедити њихов останак у земљи?
10.Како држава има намеру да обезбеди развој телекомуникација и телекомуникационе индустрије као индустрије будућности, након што отуђи телекомуникациону инфраструктуру, национални ресурс непроцењиве вредности, и телекомуникационо тржиште које обухвата готово све грађане Србије, предузећа, државну управу, војску, полицију, институције од јавног значаја?
11.Како држава намерава да спречи обезвређивање вредности акција малих акционара (грађана, запослених и бивших запослених) ако куповину изврши Дојче Телеком, и тиме, као већински власник постане потпуно незаинтересован за њихову куповину?
У нади да ћете обратити пажњу на наша питања, срдачно Вас поздрављамо,
  • др Александра Смиљанић, претходна министарка за телекомуникације
  • др Вера Вратуша, професор Београдског универзитета
  • др Небојша Попов, научни саветник
  • др Бранко Ковачевић, редовни професор, ректор Београдског универзитета
  • др Боривоје Лазић, редовни професор Београдског универзитета
  • др Миодраг Поповић, редовни професор, декан Електротехничког факултета Београдског универзитета
  • др Владимир Милачић, редовни професор Београдског универзитета
  • Славољуб Качаревић, главни уредник Балкан магазина
(Балкан магазин)

Нема коментара: