Фејсбук страна

среда, 17. новембар 2010.

НОРМЕ УНУТАР КОАЛИЦИЈЕ: ОСНОВНА ПРАВИЛА ЗА СТВАРАЊЕ ЈЕДИНСТВА

РАЗУМЕВАЊЕ
1. Сваки члан коалиције треба да зна како остали чланови долазе до одлука и да разуме последице тог процеса при раду у коалицији
2. Појасните повезаности и разноликости које постоје међу члановима коалиције
НОРМЕ
1. Прихватите различите расподеле рада
2. Набавите информације прије него што делујете. У већини случајева прича има више страна.
3. Рашчистите између себе о језику који требате користити приликом неслагања. Можете се слагати и без искривљивања мотива и вредности других чланова.
4. Рашчланите оно што сте одрадили као појединачне организације и оно што сте одрадили као члан коалиције. Приступање коалицији не значи да требате одустати од посебних квалитета сваког члана коалиције.
5. Избегавајте кориштење медија да бисте огласили неслагања унутар коалиције. Неслагања се морају излагати и решавати унутар коалиције.
6. Поделите успех са свима. Када људи и организације напорно раде, требају бити награђене.
ПРОЦЕДУРЕ
1. На самом почетку рада коалиције појасните како ће се доносити одлуке. Држите се тог процеса. Процедуре за доношење одлука требају бити јасне, свима познате, прихваћене од стране свих чланова, и примењиване.
2. Како ће се организовати и водити састанци главног одбора/савета коалиције? Питања која се тичу процедура попут ове могу изазвати конфликт, чак и ако постоји добра воља свих. Најлакше се превазилазе одређивањем јасних основних правила са којима се чланови коалиције слажу.
3. Унапред припремите процедуре за решавање ситуација у којима се јаве или упорно постоје јака неслагања.
4. Под којим условима се неке закључене дискусије поново могу отворити?


Нема коментара: